De zomereik uit: Wildernis in Eigen Land, Jeroen Helmer, Ark Rewilding Nederland

Vandaag, 20 maart, is het Wereld Rewilding Dag. Het betreft een internationale themadag waarbij mensen en organisaties die zich inzetten voor meer ruimte voor wilde natuur en het ecosysteem aandacht vragen voor het immense belang van rewilding.
Het thema van dit jaar is Rewilding Together: een oproep om je aan te sluiten bij deze positieve beweging met als doel een veerkrachtige en biodiverse toekomst voor iedereen op deze planeet.
Momenteel leven we in een tijd waarin klimaatverandering aan de orde van de dag is. De temperaturen stijgen wereldwijd, er is grotere kans op extreem weer en er zijn zelfs klimaatvluchtelingen die uit hun woonplaats of land vluchten omdat zij getroffen zijn door de desastreuze gevolgen. De Wereldbank voorspelt in 2050 mogelijk 216 miljoen klimaatvluchtelingen. Momenteel spreekt Oxam Novib van 20 miljoen mensen per jaar die gedwongen verhuizen.
Rewilding is niet alleen klimaattechnisch, maar ook maatschappelijk van belang, omdat het kan bijdragen aan een verbeterde biodiversiteit, meer wilde dieren en het biedt oplossingen voor het effect van klimaatverandering, zoals het verminderen van de kans op overstromingen en natuurbranden. Hoog tijd dus om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Veel mensen hebben het idee dat we er niets meer aan kunnen veranderen. Zij hebben de hoop opgegeven. Ik kan me daar enigszins in inleven.
Als kind was ik al een groot liefhebber van de natuur. Ik ging steevast iets eerder naar school, om in het park op mijn favoriete bankje te zitten en naar de bomen, struiken, bloemen en insecten te kijken. Op deze manier begon ik rustig aan weer een nieuwe dag vol indrukken en prikkels. Uit school zat ik er weer, ditmaal om te ontladen en tegelijkertijd weer op te laden. Het werd al snel een gewoonte die ik jarenlang heb volgehouden.
In het besef dat de natuur ons ontzettend veel te bieden heeft, ben ik op latere leeftijd een cursus ecologie gaan volgen. Juist omdat ik nog veel meer wilde leren.
Ik heb de cursus afgesloten met gemiddeld een 9 en een klimaatdepressie. De lessen begonnen steevast met de mooiste informatie, maar sloten altijd af met woorden als: maar dit geldt niet lang meer. Dit deel van de natuur is al voor zoveel procent afgestorven of uitgeroeid.
Na een periode van somberte, werd ik strijdbaar. Ook al woon ik in een appartementje met een klein balkon en een galerij, beide stonden al snel vol met inheemse bomen in pot, struiken, wilde bloemen en kruiden om de biodiversiteit een handje te helpen. En natuurlijk mocht het bijenhotel en bakjes water voor de vogels en insecten in de droge zomers niet ontbreken. Langzaam kwam ik tot het besef dat we wel degelijk kleine stappen kunnen zetten. Zoals Jane Goodall ooit zo mooi zei: ‘duizenden druppels vormen uiteindelijk een oceaan’.

Je hoeft geen organisatie te zijn om mee te helpen aan rewilding in je omgeving.
Met een paar simpele tips valt er al een begin te maken. Zo valt te lezen op de website van Ark Rewilding Nederland dat je als grondbezitter het stuk land kan rewilden. Nu heeft niet iedereen zoiets in bezit, maar dit kan zelfs al kleinschalig door je tuin of zelfs balkon in te richten met inheemse planten en niet te veel op te ruimen. Je kunt je kleine ecosysteem uitbreiden met allerlei attributen die insecten en vogels helpen. Ben je creatief, dan is het ook leuk om deze zelf te maken.
Een andere optie is je gemeente aansporen om natuurlijke processen te herstellen, zoals weilanden, parken en bermen.
Heb je de smaak te pakken, dan zijn er daarnaast op grote schaal steeds meer initiatieven van burgers die hun gemeente vragen of ze een leeg perceel om mogen bouwen tot een voedselbos en een stuk wilde natuur, die mensen vervolgens kunnen bezoeken, zodat er meer verbinding ontstaat. Zij zoeken vaak vrijwilligers.
Let ook op wat je koopt en consumeert. Niet alles is op even duurzame wijze gemaakt, en door bewust daarmee bezig te zijn, help je weer een handje mee.

De politiek wereldwijd helpt momenteel geen handje mee, maar dat betekent niet dat wij het op moeten geven. We kunnen als mens zoveel bereiken, helemaal door er samen de schouders onder te zetten. Werp de ontmoediging of zelfs klimaatdepressie van je af, en doe mee. Ik heb aan den lijve ondervonden dat het je juist een goed gevoel geeft en vernieuwde energie.
We kunnen afwachten, omdat we vinden dat andere landen en de overheid te weinig doet, maar we kunnen ook het goede voorbeeld geven. Want daar draait het vandaag om: de wereldwijde beweging nog meer uitbreiden en laten zien hoe bijzonder en broodnodig de wilde natuur echt is.

Op de website van de Global Rewilding Alliance kun je zien welke activiteiten er vandaag wereldwijd plaatsvinden: https://globalrewilding.earth/

Bron: Ark Rewilding Nederland